Amla – comoara tradiției și a nenumăratelor beneficii.
Amla (Phyllanthus emblica), cunoscută și sub numele de agriș indian, este un copac cu frunze căzătoare originar din India și crește în întreaga Asia de Sud-Est, inclusiv în Sri Lanka, Nepal, China și Malaezia. Copacul amla poate atinge o înălțime de până la opt metri, preferând să crească într-un climat tropical și subtropical. Fructele sale mici, rotunde sunt de culoare verde-gălbuie, ușor nervurate și au un gust ușor acru. Datorită valorii sale nutriționale, acestea sunt extrem de apreciate, în special în tradiția indiană - ayurveda. Acestea conțin nutrienți naturali, printre care minerale precum calciu, potasiu și fier.
În ayurveda, amla este numită și amalaki. Amalaki reprezintă una dintre cele trei componente ale amestecului tradițional ayurvedic, numit Triphala, care este folosit pentru curățarea corpului. Triphala înseamnă "trei fructe" și pe lângă amla, mai sunt incluse și haritaki (Terminalia chebula) și bibhitaki (Terminalia bellirica).
Amla are o istorie foarte lungă de utilizare. Este adesea folosită ca parte a rutinei zilnice pentru a susține starea generală de bine. În ayurveda, este folosită de mult timp ca aliment care contribuie la armonia internă și echilibrul corpului. De asemenea, se găsește în produsele cosmetice pentru îngrijirea părului și a pielii.